Την οικονομική δικτατορία των προγραμμάτων σταθερότητας επιδιώκει να μετατρέψει σε συνταγματική συνθήκη η κυβέρνηση Σαμαρά, προωθώντας μία εφιαλτικού χαρακτήρα αναθεώρηση του Συντάγματος. Μπορεί η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους να προτάξει ζητήματα δήθεν «λογοδοσίας» του πολιτικού προσωπικού, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκει να θωρακίσει το πολιτικό σύστημα από τη λαϊκή βούληση και στην ουσία να καταστήσει σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα είναι διαφορετική από αυτή που επιβάλλουν οι αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απλά θέλει η συζήτηση να ανοίξει μετεκλογικά…
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον τύπο, κέντρο σε αυτές τις αλλαγές είναι το πέρασμα της εκτελεστικής εξουσίας σε πρόσωπα που δεν θα εκλέγονται από το λαό, δε θα λογοδοτούν, έστω και με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, σε αυτόν και θα λειτουργούν ως τεχνοκράτες και όχι ως πολιτικά πρόσωπα, αδιαφορώντας για τη λαϊκή βούληση. Πλέον οι Παπαδήμοι δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο απαράβατος κανόνας! Γι’ αυτό προωθούν το ασυμβίβαστο βουλευτή –υπουργού και τη θέσπιση υπηρεσιακών υπουργών πενταετούς θητείας με αντικείμενο τον προϋπολογισμό και τα εξωτερικά!
Παράλληλα, θα μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ώστε να είναι δεδομένο ότι μόνο εκλεχτοί της αστικής τάξης θα φτάνουν στο κοινοβούλιο, ενώ θα ισχυροποιηθούν και οι συνταγματικές εγγυήσεις για την εξάντληση της τετραετίας, ώστε να μην κινδυνεύει η λιτότητα από απρόσμενες εκλογικές αναμετρήσεις!
Και φυσικά θα καταργηθεί κάθε διάταξη που αποτελεί εμπόδιο στην κερδοφορία του κεφαλαίου: προβλέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η άρση της περιβαλλοντικής προστασίας των δασών, ενώ θα φτάσουν στο σημείο μέχρι και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου να κατοχυρώσουν στο συνταγματικό κείμενο «συνδέοντας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη», όπως θα ονομαστεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Φυσικά οι αλλαγές αυτές, πολλές από τις οποίες είναι πίσω και από τις κατακτήσεις της αστικής δημοκρατίας, ταιριάζουν πλήρως με το αντιδημοκρατικό κεκτημένο της ΕΕ και αυτό υπηρετούν. Όσο και αν έχουν αυταπάτες κομμάτια της αριστεράς, αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι ένας καθαρά αντιδημοκρατικός μηχανισμός, αδιαπέραστος από τη λαϊκή βούληση, που διαρκώς υιοθετεί όλο και πιο αντιλαϊκές πολιτικές και προωθεί αντιδραστικές θεσμικές αλλαγές. Η επιδιωκόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, ακριβώς επειδή είναι υλοποίηση και των πολιτικών κατευθύνσεων της Ε.Ε.
Το λαϊκό και το εργατικό κίνημα έχει εμπειρία, και όχι πολύ μακρινή, από την αντιμετώπιση των αντιδραστικών συνταγματικών αναθεωρήσεων. Να θυμάται η κυβέρνηση και ο όποιος επίδοξος πρόθυμος πώς το λαϊκό κίνημα, με αιχμή του δόρατος το νεολαιίστικο κίνημα τότε, απέτρεψε την προηγούμενη απόπειρα αναθεώρησης του Συντάγματος και να μην τολμήσει να προχωρήσει σε μια τέτοιου μεγέθους εκτροπή. Όπως και τότε, έτσι τώρα οι λαϊκοί αγώνες θα κουρελιάσουν την συνταγματική αναθεώρηση και θα τη στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με τους εμπνευστές της!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου