Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελία για το επικείμενο κλείσιμο των αποθηκών της Lidl στη Θήβα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βοιωτίας καταγγέλλει την απόφαση της εταιρείας LIDL Hellas, στα πλαίσια της «αναδιοργάνωσης» της, δηλαδή της με κάθε τρόπο αύξησης της κερδοφορίας της, να κλείσει τις αποθήκες στη Θήβα μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, μεταφέροντας τη δραστηριότητα στα Καλύβια Αττικής, απειλώντας τους 100 εργαζόμενους με άμεση ή έμμεση απόλυση.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στις αντεργατικές πρακτικές της LIDL που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια η ιερή συμμαχία Κεφαλαίου – κυβερνήσεων – Ε.Ε. & ΔΝΤ.
            Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, γενικευμένη μερική απασχόληση (4ωρη-6ωρη εργασία), απολύσεις εργαζομένων που δεν υπογράφουν χειροτέρευση των όρων εργασίας (κατάστημα Καλλιθέας Αττικής) ή όσων απεργούν (αποθήκες Τρικάλων), υιοθέτηση της κλαδικής σύμβασης με ΕΣΕΕ & ΓΕΣΒΕ που προβλέπει μείωση αποδοχών 6,7%, απλήρωτες υπερωρίες, παρακολούθηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας κλπ, ένας σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας δηλαδή είναι η συμβολή της Lidl στην «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» για την οποία βραβεύτηκε κιόλας!
            Σ’ όλα αυτά προστίθεται & η προσφορά στην περιοχή της Θήβας με προσθήκη στις λίστες της ανεργίας των 100 εργαζομένων στις αποθήκες της εταιρείας. Οι δήθεν δελεαστικές προτάσεις της επιχείρησης για «διπλή αποζημίωση» σε όσους δεν δεχθούν τη μετακίνηση, η «δωρεάν» μεταφορά στα Καλύβια Αττικής (200 χλμ καθημερινής μετακίνησης δηλαδή), μόνο ως δόλωμα για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μπορούν να ληφθούν.
            Οι εργαζόμενοι της LIDL αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Θήβας και της Βοιωτίας πρέπει να δώσουν συντονισμένα τη μάχη για να ανατραπεί η απόφαση αυτή. Μοναδικός της στόχος είναι η μείωση του κόστους σε βάρος των εργαζομένων που στις πλάτες τους στηρίχθηκε η κερδοφορία της όλα αυτά τα χρόνια.
            Η LIDL Hellas  άλλωστε είναι η μοναδική επιχείρηση του μεγέθους της , που με το κόλπο της Ομόρρυθμης Εταιρείας ΔΕΝ δημοσίευσε ποτέ τα κέρδη της, ενώ έρευνες από εταιρείες ανάλυσης του λιανεμπορίου την φέρνουν στη 2η  θέση στην Ελλάδα & 3η στον κόσμο! Ποιες ανάγκες λοιπόν την οδηγούν στο πέταγμα των εργαζομένων στο δρόμο, πέρα από την αδηφάγα όρεξη των αφεντικών της να βελτιώσουν τη θέση και να φουσκώσουν κι άλλο τις τσέπες τους, αδιαφορώντας για τη ζωή και τις οικογένειες των εργαζομένων;
            Είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σε συνέλευσή τους το προηγούμενο Σάββατο, απέρριψαν τις προτάσεις της επιχείρησης & ότι σωματεία από όλη την Ελλάδα εκφράζουν την αλληλεγγύη στους συναδέλφους τους της Θήβας.
            Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βοιωτίας καλεί τους εργαζόμενους να μην ενδώσουν στα σχέδια της εργοδοσίας & στην ατομική διαπραγμάτευση, που προσπαθεί να τους οδηγήσει. Μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να επιβάλλει αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση για τους εργαζόμενους.
            Καλεί όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής να αντιδράσουν άμεσα στην προοπτική κλεισίματος των αποθηκών της Θήβας & να συμβάλλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Lidl.
            Τέλος καλεί το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής να μποϋκοτάρει τις αγορές από τα καταστήματα της Lidl σ’ όλη τη Βοιωτία, αν δεν αποσυρθούν άμεσα τα σχέδιά της.
                                                                   
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – Ε.Ε. & ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου