Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οικονομικό πρόγραμμα Σαμαρά: σας δουλεύω, σας δουλεύω, σας δουλεύω


«Δουλειά, δουλειά δουλειά» λέει η ΝΔ, αλλά δουλειά δεν υπάρχει. Στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά υπάρχει μόνο μνημόνιο και με το «οικονομικό πρόγραμμα» που κατέθεσε σήμερα, ουσιαστικά σηματοδοτεί μια ακόμα στροφή, από τις πολλές που έχει κάνει η ΝΔ στην αγχωμένη της προσπάθεια να έρθει επιτέλους στην εξουσία: είναι και πάλι «μνημονιακή», στηρίζει αναφανδόν τις επιταγές της τρόικας και επιχειρεί να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά ως ο πιο πιστός διαχειριστής-εντολέας της στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ γενικόλογος στα «κοινωνικά» μέτρα και πολύ ακριβής στα αντιλαϊκά. Τέτοια ήταν εντέλει και τα 18 από αυτά που ανακοίνωσε από το βήμα του ΕΒΕΑ, για να μην έχει πλέον κανείς αμφιβολία ότι η ΝΔ είναι το εντολοδόχο κόμμα του ελληνικού κεφαλαίου και υπάρχει για να υπηρετεί τους εργοδότες και κανέναν άλλο.
Είπε να μην πέσουν άλλο οι μισθοί , μας καλεί δηλαδή να ζήσουμε με τους σημερινούς άθλιους μισθούς τύπου Βουλγαρίας.
Μίλησε για «αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009» δηλαδή σε… πολύ χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Μίλησε για ένα νέο χαράτσι στη θέση αυτού της ΔΕΗ, για ένα νέο ΕΤΑΚ το οποίο θα συνεχίσει να πλήττει, όπως και το παλιό, τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα.
Μίλησε ουσιαστικά για απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, βαφτίζοντάς τη «ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια».
Μίλησε για περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με ακόμα πιο ραγδαίες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά και τώρα, έστω και με «υπηρεσιακές» κυβερνήσεις.
Δεν τόλμησε να αμφισβητήσει σκληρά, αντιλαϊκά και εξοντωτικά μέτρα που και ο ίδιος υπέγραψε, όπως τη μείωση του αφορολόγητου. Αναμάσησε μερικά «ίσως και εάν» για αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, αν όμως αυξηθούν και τα έσοδα, που σημαίνει πρακτικά ότι επιφυλάσσει νέα αφαίμαξη για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Δεν τόλμησε να μιλήσει για την ανεργία που καλπάζει, ειδικά στη νεολαία, γιατί προφανώς το βήμα που το φιλοξενούσε, αυτό του ΕΒΕΑ, αντιδρά όταν ακούει για εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα εμφανίστηκε υπέρμαχος των ΕΟΖ, του τελειωτικού χτυπήματος στις εργασιακές σχέσεις, που θα μετατρέψουν ολόκληρη την επικράτεια σε «παράδεισο» για τις επιχειρήσεις και κόλαση για τους εργαζόμενους.
Ο Α. Σαμαράς αλλά ο Ε. Βενιζέλος θυμήθηκαν κάπως αργά την επανδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ έχουν υπογράψει το Μνημόνιο 2 όπως και προσωπική επιστολή με την οποία δεσμεύονται ότι θα το εφαρμόσουν. Είναι ταγμένος στην υπεράσπιση του μνημονίου και έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν τον ενδιέφερε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από αυτό το βραχνά, παρά να γίνει επιτέλους πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου