Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι στα μπλόκα της αγροτιάς για εργασία-τροφή-ελευθερία

Πεδίο της κοινωνικής αναμέτρησης με τα μνημόνια, τις κυβερνητικές δυνάμεις και την ΕΕ γίνονται αυτές τις μέρες οι κάμποι και οι αγροτικές περιοχές όλης της χώρας. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η δυνατότητα μερικών χιλιάδων ανθρώπων να συνεχίσουν να ζουν από την καλλιέργεια της γης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα για το μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής πλειοψηφίας έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την επιβίωσή του. Την τροφή. Η άγρα φορολόγηση, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αλλά και η θηλιά που διαρκώς σφίγγει για τη φτωχή αγροτιά από τις διατάξεις της ΚΑΠ, και την πριμοδότηση των μεγάλων αγροτοδιατροφικών κολοσσών, απειλούν να αλλάξουν το χάρτη συνολικά στην παραγωγή, με συνέπειες, όχι απλά για τους αγρότες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Με ένα άλλο τρόπο, οι αγρότες υπερασπίζονται αυτή τη στιγμή το δικαίωμά τους στην εργασία και κατ’ επέκταση στο να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και το επιθετικό αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο που έναν αιώνα περίπου μετά την κατάργηση των τσιφλικιών, επιδιώκουν να χτίσουν καινούρια. Από αυτή τη σκοπιά, ο αγώνας της αγροτιάς αποτελεί συνέχεια και ενίσχυση του αγώνα που δίνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και άνεργοι στις πόλεις ενάντια στις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας και τις συνθήκες εργασίας τύπου γαλέρας.
Η νέα επέλαση ενάντια στον κόσμο της φτωχής αγροτιάς, από τη λαομίσητη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και από την ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με μια «δίκαιη φορολόγηση» όπως βιάζονται να βροντοφωνάζουν διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος. Στόχος τους είναι η συγκέντρωση της γης στα χέρια επιχειρηματικών κύκλων του αντικειμένου, μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο παραγωγής και επιβίωσης για την πλειοψηφία των αγροτών, και υπαγωγή των αγροτών είτε σε εργάτες γης με συνθήκες Μανωλάδας είτε σε ένα νέο ποτάμι ανεργίας και μετανάστευσης. Η διαδικασία αυτή, επιχειρείται να σφραγιστεί από τους κανονισμούς της ΕΕ, και των προσανατολισμό των επιδοτήσεων, η κατανομή των οποίων εδώ και καιρό αποδίδει τη μερίδα του λέοντος στους μεγαλοαγρότες και στις επιχειρήσεις του κλάδου (το 80% των επιδοτήσεων φτάνει στα χέρια του 20% των αγροτών…). Συνέπεια όλων αυτών, θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση της αγροτικής παραγωγής από την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού ετούτου του τόπου, η ποιοτική υποβάθμιση μιας σειράς αγροτικών προϊόντων, και η άνοδος της τιμής μιας σειράς βασικών διατροφικών αγαθών στα πλαίσια της κερδοφορίας και τις ανταγωνιστικότητας.
Στη μαζική και δυναμική αντίδραση του αγροτικού κόσμου, με την παρουσία στους δρόμους των πιο μαζικών αγροτικών μπλοκ των τελευταίων χρόνων, η κυβέρνηση, απαντά με το μόνο σύμμαχο της. Την καταστολή, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό. Τα μπλόκα της αγροτιάς όμως, όχι μόνο μπορούν να αντέξουν, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και των πυροκροτητή που θα ανάψει το φιτίλι μιας λαϊκής αυθεντικής εξέγερσης που θα διώξει το σάπιο πολιτικό προσωπικό, την ευρωπαϊκή επιτροπεία, τα μνημόνια και τις δανειακές τους συμβάσεις, επιβάλλοντας ένα άλλο μέλλον για τη θιγόμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την κατεύθυνση οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία, στηρίζουν το παλλαϊκό συλλαλητήριο την Κυριακή 09/02 στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας και καλούν όλο το λαό με την παρουσία του να ανοίξει ένα νέο νικηφόρο γύρο αντιπαράθεσης με τις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου